Hur tävling går till

 

Här visar vi hur en orientringstävling går till.

Bilderna är från en tävling i Borås Djurpark.

En av de bästa sakerna med orientering är att alla kan var med! På en tävling finns det klasser för alla åldrar – från de som knappt lärt sig gå till de som är upp mot 90 år! Det finns också olika klasser att välja på beroende på hur säker man är på att orientera.

När man kommer till tävlingscentrum, TC, kan man med hjälp av en ”totempåle” hitta till t.ex. toaletter, start, dusch, sekretariat, osv.

Totempålen
På TC finns startlistor uppsatta så man kan se när man startar och vilka andra som springer i klassen. Vid startlistorna finns även PM uppsatt. På PM står den informationen som man behöver veta om tävlingen, t.ex. avstånd till start, parkering, dusch och toaletter. Det står också om hur skogen ser ut och vilken service som finns på TC, t.ex. sportförsäljning.

Startlista
På tävlingarna kan man träffa massor med nya kompisar! Så en stor del av tiden man är på tävlingar umgås man, både innan och efter man springer.

Umgås
Innan man springer behöver man kanske gå på toa, och då kan man behöva stå i toakö.

Toakö
När det närmar sig start är det dags att byta skor. Det går självklart bra att orientera i vanliga joggingskor, men de flesta som har orienterat ett tag köper ett par orienteringsskor med metalldubb så man inte halkar.

Byta skor
För att inte skosnörena ska gå upp när man springer tejpar man med t.ex. eltejp eller frystejp.

Tejpa skor
Ibland ska man ha nummerlapp på sig när man springer. De finns oftast vid starten och vilket nummer man ska ha står i startlistan.

Hämta nummerlapp
Nummerlappen fäster man på magen/bröstet med säkerhetsnålar.

Ta på sig nummerlapp
Utrustad och klar! Kompass för att passa kartan rätt, SportIdent-pinne att stämpla vid kontrollerna med, definitionshållare till definitionen. På definitionen finns det information om varje kontroll, vid vilken punkt den sitter, t.ex. en sten eller stigkors, och vilket nummer kontrollen har.

Utrustning
Vid starten, eller på väg till start, ska man ”tömma” och ”checka” sin SportIdentpinne.

Töm och check skylt
Först sticker man ner pinnen i TÖM-enheten för att ta bort tidigare information som finns lagrad. När det piper och blinkar kan man ta upp pinnen. För att kolla att pinnen verligen blivit tömd sticker du ner pinnen i CHECK-enheten tills det piper och blinkar.

Nolla
Innan man startar kan det vara bra att värma upp lite!

Värma upp
En klocka vid starten visar när man ska gå fram. Varje minut piper klockan. Den som startar kl. 11.20 ska gå fram nu!

Gå fram tid
I den första fållan i starten blir man avprickad. En funktionär kolla att man har rätt SportIdent-pinne.

Avprickning
Sen får man vänta i fållan tills det piper nästa gång. Då det piper går man vidare till nästa fålla.

Vänta i fållan
I den andra fållan tar man definitionen. Antingen har man definitionen i en definitionshållare på armen, eller så har man den i kartplastfickan.

Ta definition
När klockan piper igen går man vidare till nästa fålla. I den tredje och sista fållan får man kartan. Alla som är 16 år och yngre får kolla på kartan i en minut, de som är äldre får kartan i startögonblicket.

Ta kartan
När klockan piper får man springa iväg. Till startpunkten, som är markerad med en triangel på kartan, är det snitslat.

Spring till startpunkten
Vid startpunkten börjar orienteringsbanan! Här ifrån väljer du själv vilken väg du tar till kontrollerna och slutligen till mål!

Startpunkt
Här spurtas det i mål efter att ha tagit alla kontrollerna!

Spurta
Efter loppet kan man kolla vilka tider man har haft mellan kontrollerna och jämföra vägval med andra. Sen går man och duschar, äter matsäck, kollar resultatlistorna och kanske till och med får pris på prisutdelningen! :)

Efter målgång

Hoppas vi ses på någon tävling någon gång i framtiden!