Frågor & svar för lärare

Får vi skriva ut övningarna som vi hittar på skolorientering.se?
Ja, ni får använda allt ni hittar på på sidan. Skriver ni ut saker får ni gärna ha med en liten notis om att det är hämtat från skolorientering.se
Jag skulle behöva tips och hjälp hur jag ska göra för att bedriva en bra orienteringsundervisning. Jag har inget material alls, vad är att prioritera när man köper material. Undervisar åk F-9. Jag måste kunna använda materialet till alla åldrar och de har ingen erfarenhet alls från orientering och vi har dåligt med skog i närheten då vi finns i stan samt att det endast har 55 min lektioner. Några tips?
Jag tror det viktigaste när man börjar från noll med orientering är att just börja från noll. Vad är en karta? Ta en skokartong eller liknande och placera vissa föremål i. Eleverna får sedan rita av lådan med dess innehåll, där olika symboler symboliserar olika föremål, tex. X för kotte. Gå sedan vidare och titta på större saker: Gympasalen, Skolgården, Göteborg... Detta kanske låter trist, men jag tror det är viktigt för att förstå grunden. Som idrottslärare vet du säkert hur du blandar fysiska aktiviteter med "teori" för att eleverna ska ta in det som sägs.

Visa upp någon orinteringskarta och förklara sportens syfte; att med hjälp av kartan hitta olika punkter i rätt ordning på snabbast tid. Så för att kunna orientera måste man alltså förstå vad symbolerna på kartan betyder. Symbolerna som användes på kottarna-i-skokartongs-övningen funkar ju förmodligen inte här. Öva karttecken! Det finns både kartteckenmemory och kartteckenstafett att köpa, men det går också att göra själv om man känner att man har koll på karttecknen.

Nästa steg är att "passa kartan". När man passar kartan tittar man på verkligheten och vrider sedan kartan efter den. Står jag tex. vid en sten och ska till en grop till höger på min passade karta, ja då ligger gropen till höger i verkligheten också. På skolgården tränar man detta bäst runt hus. En kontroll i varje hörn, och riktiningsförändring på varje sträcka där det gäller att passa kartan rätt. Beroende på hur det ser ut kan man antingen rita kartan själv eller använda tex. eniro till sin hjälp.

Längre än så här kommer ni kanske inte under första säsongen. Med en skolgårdskarta kommer man lite längre och kan orientera på riktigt. Annars föreslår jag att bygga upp ett landskap i Idrottshallen som du ritar en karta över där ni sedan kan "orientera på riktigt". För jag tror det är viktigt att få helheten. Inte bara "karttecken här, passa kartan där", utan allt ihop samtidigt och på riktigt. Det allra bästa sedan är att komplettera den ordinarie undervisningen med en heldag med orientering i någon skog.

Hör gärna av er till en orienteringsklubb och fråga om möjlighet till samarbete med en skolgårdskarta, lån av elektronisk utrustning samt en orienteringsdag i någon "riktig skog". En bra kontakt med en orienteringsklubb underlättar många gånger idéer och verksamhet under orienteringen i skolan. Det jag tycker du ska prioritera att köpa in är orienteringsskärmar, kartteckenövningar och en riktig orienteringskarta som du kan visa upp för att de ska få se hur en sådan ser ut.
Var kan jag beställa de små pusselbitarna med karttecken?
Dessa hittar ni i orienteringsbutiken i idrottsbokhandeln. Mer materal finns även att hitta i butiken på orientering.se.
Ställ en fråga

Din epost-adress kommer inte visas.. Obligatoriska fällt är markerade med *

*

*

*